Dierfysiotherapie

Paarden


Aan het bewegingsapparaat van een paard worden redelijk hoge eisen gesteld. Met name in de paardensport. Hierbij doet elke discipline beroep op specifieke aspecten van het bewegingsmechanisme. Een optimale prestatie vereist absolute vrijheid van bewegen zonder belemmeringen.

Paarden zijn van nature niet berekend op het dragen van een ruiter. Dit betekent dat hij voortdurend zijn bewegingsapparaat aanspreekt voor een juiste balans. Wanneer de balans in het bewegingsmechanisme verstoord raakt, kunnen klachten optreden.

Indien er klachten zijn en uw paard reageert niet zoals u gewend bent, dan kan fysiotherapie voor uw paard uitkomst bieden.

bron: NVFD


Honden


Ook een hond kan klachten hebben aan het bewegingsapparaat. Zijn pootje verzwikt tijdens het spelen, een ouder wordende hond die moeite krijgt met opstaan uit zijn mand of een sporthond die niet goed meer door het behendigheidsparcours heen komt. Maar natuurlijk ook preventief om klachten in de toekomst te voorkomen.
In alle gevallen kan de dierenfysiotherapeut uw hond hierin ondersteunen. 

Voor behandeling van uw hond kom ik bij u aan huis. 

Dierenfysiotherapie


Wat is een dierenfysiotherapeut nu eigenlijk?

Een dierenfysiotherapeut heeft altijd eerst de opleiding gedaan voor humane fysiotherapie, na deze vierjarige opleiding volgt de opleiding voor fysiotherapie bij dieren.

Tevens is dierfysiotherapie een beschermde titel, wat inhoudt dat je je alleen dierenfysiotherapeut mag noemen als je ook daadwerkelijk de opleiding hebt afgerond en hierin werkzaam bent.

Ook ben ik aangesloten bij de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie bij Dieren (NVFD), wat inhoudt dat je moet blijven voldoen aan de kwaliteitseisen. Denk hierbij aan cursussen.


Een dierenfysiotherapeut werkt samen met jouw dierenarts om een zo goed mogelijk behandelplan op te stellen. De zorg kan preventief zijn, ter revalidatie van een blessure of operatie maar ook palliatief om pijn te verlichten (mn bij ouder wordende dieren).


Hoe ziet een behandeling eruit?

Intake:

De eerste keer dat je komt brengen we d.m.v. vragen de klacht zo goed mogelijk in beeld, tevens kijken we hier naar de voorgeschiedenis van uw dier. Vervolgens wordt er gekeken hoe uw dier eruit ziet, worden alle spieren en gewrichten gevoeld en bekijken we uw dier in beweging. Tenslotte worden alle spieren en gewrichten onderzocht op o.a. mobiliteit (beweeglijkheid), spierkracht, lengte en hypertonie (spierspanning).

Uit al deze gegevens stellen we een behandelplan op. Hierna volgt direct een eerste stukje behandeling, oefentherapie en adviezen.


Behandeling:

Afhankelijk van wat er in het onderzoek gevonden wordt kan een behandeling bestaan uit meerdere dingen. Denk hierbij aan mobilisaties, waarbij je de beweeglijkheid van de gewrichten bevorderd. Massage om de spierspanningen af te laten nemen en oefentherapie voor het verbeteren van spierkracht, balans etc..


Share by: