Dry needling is een techniek waarbij een heel dun naaldje in de spier geprikt wordt waardoor een spierknoop weer kan ontspannen. Deze techniek wordt gebruikt bij myofasciale pijn.
Myofasciale pijn kun je het makkelijkst omschrijven als pijn die vanuit de spieren komt. Dit kan bijv. komen door een overbelasting van de spieren, door een trauma, langdurige immobilisatie (denk aan een spalk of boxrust), door de bouw van het dier of stress. Hierdoor kunnen er triggerpoints (spierknopen) in de spier ontstaan.
Er zijn een aantal dingen waar je triggerpoints aan kunt herkennen:
- Er is vaak een verhoogde spierspanning,
- Op deze plek kun je een harde streng voelen
- Het is pijnlijk als je erop drukt
- Een verminderde beweeglijkheid doordat de spier verkort is
- Spieratrofie (verminderde omvang van de spier)
- De haren kunnen op die plek een andere kant op groeien
- Het bewegen verloopt wat onhandig/hakkelend
Deze triggerpoints kun je dus doen verdwijnen m.b.v. dry needling.
Met een heel dun naaldje worden de triggerpoints doorgeprikt (als een soort kleine ballonnen). Als reactie hierop spant eerst de spier even helemaal samen voor die ontspant. Dit heet een ‘local twitch response’, waardoor de spierspanning afzakt. Hierdoor kan er weer doorbloeding door het weefsel komen waardoor er ruimte is voor herstel van de spieren.
Dry needling zorgt voor;
- Vermindering van de pijn
- Verbeteren van de bewegelijkheid
- Dat de spier zich weer beter kan ontwikkelen en sterk kan worden
Daarom is dry needling een mooie aanvulling op de behandeling bij zowel honden als paarden. Als je meer over dry needling wilt weten, neem dan gerust contact met me op.
Een vraag die niet eenduidig te beantwoorden is. Niet in elk verzekeringspakket zit standaard fysiotherapie, net zoals dat bij onze eigen zorgverzekering is.
Bij sommige verzekeringen is er alleen vergoeding voor fysiotherapie na een operatie of trauma en andere verzekeringen hebben een aantal behandelingen per jaar dat wordt vergoed. Op deze website kun je dit makkelijk vergelijken; https://dierenverzekering-vergelijken.nl/
Om de afweging te maken is het goed om de voorwaarden en prijzen van verzekeringen eens naast elkaar te leggen met de prijzen van een gemiddelde dierenfysiotherapeut.
Maak ernaast een risico-inschatting; is jouw hond een echte rouwdouwer en maakt die regelmatig een koprol tijdens het spelen? Zijn jullie fanatieke sporters die bijv. aan canicross of agilty doen? Heb je een teckel waardoor de kans op een hernia groter is?
Zo kun je misschien een beetje inschatten of je mij als dierfysiotherapeut slechts 1-2x per jaar preventief nodig hebt of misschien toch vaker.