Voor een zo optimaal mogelijk behandelresultaat volg ik regelmatig cursussen en opleidingen. En verdiep ik mij constant in nieuwe behandelmogelijkheden.
Dry needling is een behandelmethode die al vele jaren succesvol wordt toegepast bij zowel mensen als dieren. Regelmatig pas ik dit dan ook toe tijdens mijn behandelingen van zowel paard als hond en ik wil je er graag wat meer over vertellen.
Dry needling is een techniek waarbij een heel dun naaldje in de spier geprikt wordt waardoor een spierknoop weer kan ontspannen. Het wordt dan ook gebruikt ter behandeling van myofasciale pijn.
De dry needling naald is hetzelfde als een acupunctuurnaald alleen het werkingsmechanisme is dus anders.
Het heet dry needling omdat er een dichte naald gebruikt wordt en er dus tov een holle injectienaald geen vloeistof wordt ingespoten.
Myofasciale pijn kun je het makkelijkst omschrijven als pijn die vanuit de spieren komt. Dit kan bijv. komen door een overbelasting van de spieren, door een trauma, langdurige immobilisatie (denk aan een spalk of boxrust), door de bouw van het dier of stress. Hierdoor kunnen er triggerpoints (spierknopen) in de spier ontstaan.
Er zijn een aantal dingen waar je triggerpoints aan kunt herkennen:
- Er is vaak een verhoogde spierspanning,
- Op deze plek kun je een harde streng voelen
- Het is pijnlijk als je erop drukt
- Een verminderde beweeglijkheid doordat de spier verkort is
- Spieratrofie (verminderde omvang van de spier)
- De haren kunnen op die plek een andere kant op groeien
- Het bewegen verloopt wat onhandig/hakkelend
Deze triggerpoints kun je dus doen verdwijnen m.b.v. dry needling.
Met een heel dun naaldje worden de triggerpoints doorgeprikt (als een soort kleine ballonnen). Als reactie hierop spant eerst de spier even helemaal samen voor die ontspant. Dit heet een ‘local twitch response’, waardoor de spierspanning afzakt. Hierdoor kan er weer doorbloeding door het weefsel komen waardoor er ruimte is voor herstel van de spieren.
Dry needling zorgt voor;
- Vermindering van de pijn
- Verbeteren van de bewegelijkheid
- Dat de spier zich weer beter kan ontwikkelen en sterk kan worden
Lasertherapie wordt steeds meer gebruikt door vooral dierenartsen en dierfysiotherapeuten. Lasertherapie is voor vele klachten inzetbaar, denk hierbij aan wond- en littekenbehandeling, peesblessures, gewrichtsklachten zoals bijv. artrose, bij nek- en rugklachten, blessures aan de gewrichtsbanden, hotspots, spierblessures, perifere zenuwschade, het verminderen van verkleving van bindweefsel enz.
Om te begrijpen waarom we het op zoveel klachten kunnen inzetten moeten we even de diepte induiken naar de werking van de laser;
De laser die ik gebruik heeft een golflengte van 810nm, hiervan is wetenschappelijk bewezen dat het de energieproductie in de cellen verhoogt. Hierdoor worden er een aantal moleculen beïnvloed: adenosinetrifosfaat (ATP), reactieve zuurstofspecies (ROS) en stikstofmonoxide (NO). Deze zorgen samen voor een sneller en effectiever herstel van pijnklachten, ontstekingen en/of infecties. Dit proces heet fotobiomodulatie.
De laser spreekt het zelfherstellend vermogen aan en versnelt dus letterlijk het herstelproces.
Bij peesblessures en wonden die ondersteund worden met lasertherapie zien we vaak dat er minder of weinig littekenweefsel ontstaat waardoor er ook minder kans is dat de blessure weer terugkomt.
De behandeling is volledig pijnloos, veilig, snel en heeft geen bijwerkingen.
Dit is een methode om doelgericht fascia te kunnen behandelen. Maar wat is fascia?
Fascia is de bindweefsellaag die om alle structuren heen liggen (de botten, spieren, organen etc.).
Fascie bevat veel vocht en collagene vezels waardoor het ook elastisch is. Maar bij beschadiging of verrekking neemt de flexibiliteit en elasticiteit af.
Functie;
- Zorgt ervoor dat alle structuren goed langs elkaar kunnen glijden.
- Biedt steun --> houdt alles bij elkaar --> verbindt het lichaam
- Schokdemper voor spieren
- Isolatie (houdt warmte vast)
- Beschermt spieren tegen fysiek letsel
Gezien fascia alles met elkaar verbindt kan 1 beperking al invloed hebben op een groot deel van de keten.
Met deze behandelmethode onderzoek je eerst een groot deel van de fasciapunten om te bepalen waar de grootste beperking zit. Hierbij kan het dus goed dat er punten in het been behandeld worden terwijl het probleem zich uit bij de wervelkolom.
Fascia = fasci(e)nerend